F

iklan jap...

Isnin, 24 Jun 2013

Indeks Pencemar Udara (IPU) seluruh negara dan gambar jerebu di Kuantan

assalamualaikum semua,

Indeks pencemar udara atau IPU pada 24 Jun 2013 di seluruh negara setakat jam 11 pagi tadi... bacaan jam 5 petang belum dikeluarkan lagi... tapi nampaknya kuantan macam mendung nak hujan... alhamdulillah...







sekitar jam 7.30 hingga jam 8.30 pagi tadi...


STATUS BACAAN INDEK PENCEMARAN UDARA (IPU) PADA 24-Jun-2013 SELURUH MALAYSIA

(Sumber : AIR POLLUTANT INDEX MANAGEMENT SYSTEM)

NEGERI / STATEKAWASAN/AREAMASA/TIME
7:00AM
MASA/TIME
11:00AM
MASA/TIME
5:00PM
JohorKota Tinggi78*74*#
JohorLarkin Lama111*107*#
JohorMuar148*132*#
JohorPasir Gudang83*75*#
KedahAlor Setar63*64*#
KedahBakar Arang, Sg. Petani75*77*#
KedahLangkawi58*57*#
KelantanSMK Tanjung Chat, Kota Bharu108*114*#
KelantanTanah Merah90*93*#
MelakaBandaraya Melaka182*141*#
MelakaBukit Rambai260*170*#
Negeri SembilanNilai145*149*#
Negeri SembilanPort Dickson335*292*#
Negeri SembilanSeremban153*169*#
PahangBalok Baru, Kuantan198*191*#
PahangIndera Mahkota, Kuantan171*166*#
PahangJerantut106*111*#
PerakJalan Tasek, Ipoh70*73*#
PerakKg. Air Putih, Taiping63*66*#
PerakS K Jalan Pegoh, Ipoh79*82*#
PerakSeri Manjung141*148*#
PerakTanjung Malim128*137*#
PerlisKangar62*63*#
Pulau PinangPerai72*72*#
Pulau PinangSeberang Jaya 2, Perai79*79*#
Pulau PinangUSM70*71*#
SabahKeningau78*77*#
SabahKota Kinabalu76*75*#
SabahSandakan50*50*#
SabahTawau39*41*#
SarawakBintulu75*77*#
SarawakILP Miri75*76*#
SarawakKapit63*66*#
SarawakKuching70*72*#
SarawakLimbang72*73*#
SarawakMiri81*82*#
SarawakSamarahan74*75*#
SarawakSarikei85*88*#
SarawakSibu85*102*#
SarawakSri Aman64*67*#
SelangorBanting178*180*#
SelangorKuala Selangor117*128*#
SelangorPelabuhan Kelang296*288*#
SelangorPetaling Jaya198*193*#
SelangorShah Alam157*162*#
TerengganuKemaman249*253*#
TerengganuKuala Terengganu95*98*#
TerengganuPaka159*158*#
Wilayah PersekutuanBatu Muda,Kuala Lumpur191*198*#
Wilayah PersekutuanCheras,Kuala Lumpur157*160*#
Wilayah PersekutuanLabuan82*80*#
Wilayah PersekutuanPutrajaya155*152*#

Petunjuk / Legend

API

Status

0-50Baik / Good
51-100Sederhana / Moderate
101-200Tidak Sihat / Unhealthy
201-300Sangat Tidak Sihat / Very Unhealthy
>301Berbahaya / Hazardous

sumber : SINI 

sekolah yang ditutup di Pahang dah mula dibuka semula esok....sekolah abg long buka ke tak ye?kena call cikgu ni...

Semua Sekolah Di Kuantan Kembali Dibuka Esok
KUANTAN: Semua sekolah di Kuantan yang ditutup pada Isnin akibat jerebu akan dibuka semula seperti biasa mulai Selasa, kata Pemangku Pengarah Pelajaran Pahang Rosdi Ismail.
Beliau berkata kesemua 120 sekolah menengah dan rendah di daerah itu bagaimanapun diarah supaya tidak melakukan aktiviti luar dan ko-kurikulum.
"Semua pelajar dan guru-guru terlibat akan ke sekolah seperti biasa mulai esok," katanya ketika dihubungi Bernama di sini, Isnin.
Katanya, Kementerian Pendidikan juga telah mengeluarkan garis panduan kepada semua sekolah sebelum ini dalam menghadapi masalah jerebu.
Semalam, Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob mengarahkan semua sekolah di daerah ini dan kawasan yang terjejas teruk akibat jerebu ditutup pada Isnin.
Adnan berkata keputusan itu dibuat selepas mengambil kira faktor kesihatan para pelajar ekoran Indeks Pencemaran Udara (IPU) di Kuantan yang mencecah paras tidak sihat.
Mengikut laman web Jabatan Alam Sekitar setakat 12 tengah hari Isnin, IPU dua kawasan di Kuantan iaitu Balok Baru dan Indera Mahkota masih mencatatkan bacaan IPU tidak sihat, masing-masing 198 dan 171. - BERNAMA
sumber : SINI



p/s bila berpuasa... tekak mula mintak macam-macam...menu apa yang sedap ye?

2 ulasan:

  1. kat sini , seri kembangan selangor jerebu makin teruk . tak tau klu esok ok sikit ... thanks info

    BalasPadam
  2. nice blog :)

    salam kenal dari kami outbond di malang :)
    jangan lupa kunjungi kami di website kami : http://www.nolimitadventure.com/

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...